Cellular and Molecular Biology, Block 1 Weekly Formative Questions
Week 1 (August 21-25, 2006)

Dr. Chakraborty Cellular Structure & Function, Part 1

1. The Process by which fluids can enter into a normal cell is called
A. pinocytosis
B. phagocytosis
C. receptor mediated endocytosis
D. exocytosis
E. vesicular transport

2. Which of the following will you NOT be able to see under a light microscope?
A. red blood cells
B. bacterium
C. nucleus
D. nucleolus
E. ribosome

Dr. Chakraborty Cellular Structure & Function, Part 2
3. You have used a fluorescent dye to locate cytoskeletal protein. You found high reactivity to desmin. Desmin is
A. found only in tumor cells
B. a component of the nuclear envelope
C. found in muscle cells
D. a protein that causes Alzheimer’s disease
E. present in the nucleolus

4. Microtubules are important for
A. protein synthesis
B. regulation of transit across the nuclear envelope
C. contraction of cells
D. chromosomes movement during mitosis
E. red blood cells contractile activity

Dr. Chakraborty Blood
5. The hemopoietic stem cells
A. are pluripotential
B. cannot divide
C. produce only one type of cells
D. are completely differentiated cells

6. Which one of the following class(es) of the major histocompatibility complex molecules (MHC) can present antigen to the helper T-cells?
A. MCH I
B. MCH II
C. MCH III
D. Both MCH I and MCH II

Dr. Williams Introduction to Proteins: Part 1
7. Hydrogen bonds are usually _______ than covalent bonds (choose correct answer for blank)
A. longer
B. shorter
C. equal in length
D. stronger

8. What charged group(s) is(are) present in glycine at a neutral pH?
A. NH3+
B. COOˉ
C. NH2+
D. A and B
E A, B, and C

Dr. Williams Introduction to Proteins: Part 2
9. The configuration of most alpha-carbon atoms of amino acids linked in a peptide bond is
A. cis
B. circular
C. parallel
D. trans
E. perpendicular

10. Secondary structure of polypeptide chains
A. is the spatial arrangement of amino acid residues that are far apart in sequence
B. cannot be predicted based upon amino acid sequence
C. consist primarily of two regularly repeating (periodic) secondary structures
D. is none of the above

Dr. Williams Introduction to Proteins: Part 3
11. How do proteins find the correct conformation?
A. cooperative transition
B. cumulative selection by progressive stabilization of intermediates
C. random interactions
D. A, B, and C
E. A and B

12. When purifying enzymes, the assay for specific activity is often based on
A. ultracentrifugation
B. catalytic activity (measurement of end product)
C. pH
D. temperature changes
E. salt changes

Dr. Smas Plasma Membrane 1
13. Which of the following interactions are not involved in assembly of the phospholipid bilayer?
A. Van der Waals
B. covalent bonds between phosphate head groups
C. hydrophobic interactions
D. hydrogen bonds
E. electrostatic interactions

14. In the interactions of the red blood cell membrane with cytoskeleton, which glycoprotein is an integral membrane protein and the basis for the MN blood group?
A. spectrin
B. fibronectin
C. glycophorin
D. band 4.1
E. ankyrin

Dr. Smas Plasma Membrane 2
15. During routine physical examination and laboratory testing on a 350 lb. 5’6” male you are concerned to find extremely elevated fasting glucose levels and elevated plasma insulin levels. These and other tests confirm a diagnosis of non-insulin dependent (Type II) diabetes and you decide to start him on the course of a TZD drug. The mode of function of the membrane transport protein that is important for insulin-stimulated glucose uptake in adipose tissue is
A. secondary active transport
B. primary active transport
C. facilitated diffusion
D. an ion pump
E. a ligand-gated channel

16. A 50 year old woman has been experiencing extreme fatigue for several months and has noticed intermittent swelling of her ankles and shortness of breath upon minor exertion. Blood tests indicate a lack of anemia. Additional echocardiogram testing indicated poor heart function with a markedly reduced ejection fraction of 20%. You are considering prescribing a cardiotonic steroid drug to increase heart function. Cardiotonic steroids directly exert its function by inhibiting which class of membrane protein?
A. ligand-gated ion channel
B. ABC-type transporter
C. facilitative transporter
D. voltage-gated ion channel
E. P-type ATPase ion pump

Dr. Crissman Epithelial Tissues
17. Select the CORRECT statement about epithelium.
A. The composition of apical membrane in epithelia is exactly the same as the basolateral membrane.
B. Stereocilia are used to move spermatozoa through the male reproductive system.
C. The secretory units of a compound tubuloacinar gland has a basement membrane surrounding it.
D. All alveolar-shaped secretory units secrete by holocrine secretion mode.
E. Desmosomes use the transmembrane linker protein, integrin, to hold the adjacent cell membranes together.

18. Pemphigus vulgaris is an autoimmune disease that destroys
A. zona occludens
B. desmosomes
C. connexons
D. dynein in cilia
E. none of the above

Answers
1- A
2- E
3- C
4- D
5- A
6- B
7- A
8- D
9- D
10- C
11- E
12- B
13- B
14- C
15- C
16- E
17- C
18- B